Over Natuurwijn

Wat is natuurwijn? 

Natuurwijn is simpelweg gemaakt van ecologisch/biodynamisch verbouwde druiven die worden verwerkt met zo min mogelijke interventie of toevoegingen. Dit betekent dat er zo min mogelijk wordt toegevoegd of verwijderd tijdens de vinificatie. Heel zelden wordt er een hele minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd zodat een wijn niet slecht wordt. De smaak van natuurwijn wordt gekenmerkt doordat de expressie van de druif en terroir het puurst naar voren komt. 

Hoe verschilt de vinificatie van natuurwijn ten opzichte van conventionele wijn vraagt u zich misschien af. Dat verschilt best veel; minstens 60 chemicaliën en additieven kunnen worden gebruikt tijdens een conventionele vinificatie(zonder dat dit ook maar enigszins wordt gemeld op het label). Onder andere: commerciële gisten, grote hoeveelheden sulfiet, houtsnippers, kleur- en smaakstoffen, klaringsmiddelen op basis van zuivel en ga zo maar door. 

Dit alles heeft zeker een impact op je lijf en zal dan ook je kater zeker niet ten goede komen. Maar het heeft zeer zeker een impact op de bodem en de biodiversiteit van de omgeving waar de druiven worden verbouwd. Commercie is de drijvende kracht achter de conventionele wijnmakerij en om opbrengst en om die te waarborgen wordt er veel gespoten met pesticiden. 

Het voorgaande is misschien wel het meest cruciale verschil tussen maken van natuurwijn en de conventionele vinificatie. Makers van natuurwijn geloven in een gezonde wijngaard waar de biodiversiteit mag opleven de opbrengsten per wijnrank niet zo hoog hoeven te zijn(wat ten goede komt van de kwaliteit). 

Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt komen er meer en meer wijnmakers die overgaan op ecologische wijnbouw en er steeds minder interventie plaatsvindt tijdens de vinificatie.